Strah od budućnosti

Čitam jednu super knjigu i upala mi je u oči jedna rečenica od poznatog pisca Mark Twain koju sam već prije čula, ali ovaj puta sam ju i zapisala i osjetila sam da ju želim podijeliti i sa vama predivnim dušama.

 

Mark Twain
„U životu sam imao tisuće problema, od kojih se većina nikada nije dogodila“
„I have had thousands of problems in my life, most of which never actually happened.“

 

F a n t a s t i č n a   rečenica ! Preeedivno rečeno!

 

Toliko puta u svojoj glavi napravimo probleme kojih uopće niti nema.

 

Ovo ljeto sam pričala sa prijateljicom, kojoj su se djeca od jeseni spremala krenuti u novu školu. Cijelo ljeto ju je bolio trbuh kako će im biti u školi, kako će se osjećati, je li će se prilagoditi, je li će im biti dobro. Na neki način se je izjedala u sebi.

Koliko god sam mogla sam ju tješila i govorila joj da je to strah od budućnosti i projekcija straha na budućnost, obzirom na loša prijašnja iskustva, jer su joj djeca imala dosta teška iskustva u školi koju su prije pohađali.

Ovo je vrlo uobičajeno stanje koje uočim i kod sebe, a i kod puno svojih klijenata – kada imamo neko loše iskustvo, kao da se dogodi neki zapis u našem sustavu i stvori se strah da ne proživimo isto u budućnosti i taj strah služi da bi nas zaštitio od buduće povrede. Međutim, dok ga proživljavamo naše tijelo i naš sustav pati.

I zato se stvarno nema smisla bojati budućnosti!!!

 

Treba rješavati stvari koje se događaju sada, a ne se unaprijed bojati.

 

Ukoliko se bojite da će se nešto dogoditi …imate strahove od budućnosti, probajte ovu fantastičnu vježbu:

 

Izrazite na glas čega se sve bojite

Strah me je da …..

………

 

i izrecite sve strahove. Pri tome je vrlo vrlo vrlo važno da se ne vežete za njih i da ne vjerujete tim strahovima da će se stvarno i dogoditi jer ih sada izgovarate, nego samo vježbe radi sebi dozvolite da ih izrazite na glas.

 

Kada ih sve izrazite, kada ste ih sve iznijeli  – trenutak kada osjetite da više nemate niti jedan strah za izreći, tada prodišite par puta dublje i stavite ruku na srce i osjetite što vam srce govori.

Umirite se i slušajte svoje srce i svoje tijelo kada se potpuno smiri.

Može vas jako zadiviti odgovor koji ćete dobiti.

 

To je vježba koju sam naučila od Sonie Choquette, duhovne učiteljice i autorice. Uvijek me oduševi raditi tu vježbu i od srca ju sada dijelim i sa vama.

 

Ujedno postoji i neka neobična ovisnost o negativnom razmišljanju, a i osjećaj da smo „odgovorne“ osobe i „odgovorni“ roditelji ako se tako jako brinemo. To je vrlo podsvjesno.

Čak ponekada i nemogućnost uopće ući u pozitivno razmišljanje i nemogućnost vjerovanja da će biti pozitivan ishod sve dok ne dobijemo realni dokaz drugačiji. Na taj način uvjetujemo, dok nam realnost ne dokaže suprotno, ne vjerujemo u svjetlu budućnost.

 

Moja prijateljica je imala tu predivnu sreću da su joj djeca sada sretna u novoj školi i imaju jedno lijepo novo iskustvo. Jako mi je drago za nju i za njenu divnu djecu.

 

Međutim, često je u život potreban taj skok, ta vjera da će biti dobro, da je dobro i dok nam realnost ne pokazuje tako.

 

Nekako je u našim krajevima vrlo popularno kreirati najgore moguće scenarije u naši kreativnim glavama, pa ako se i dogodi loše, barem se nije dogodio najgori mogući scenarij.

 

Sjetite se moje prijateljice … ona se je dugo vremena opterećivala, zbog straha od budućnosti i kreirala je u svojim mislima problem – koji se u principu nikada nije dogodio.

 

Često puno nas tako reagira ….

A naše tijelo pamti i onda se začudimo kako smo se razbolili?

 

Učite na svojim primjerima, na primjerima prijatelja, na ovom tekstu, na knjigama koje čitate i učinite ubuduće drugačije.

Jer točno je:

“Ludost: raditi istu stvar iznova x puta i očekivati drukčije rezultate.” Albert Einstein

Učinite drugačije – Vjerujete da će biti pozitivno rješenje, da će biti pozitivna budućnost, pozitivan ishod.

Rješavate probleme (izazove) koji su sada tu, a pokušajte si smanjiti ili čak još bolje izbaciti si probleme kojih ustvari uopće niti nema.

 

Puno ljubavi šaljem 

Nikolina Balenović Knez

 

Napomena: nije dozvoljeno kopiranje teksta bez dozvole i/ili navoda punog imena i prezimena.

 

****

 

Ako osjećate da bi vam bilo vrlo korisno imati pomoć i podršku na vašem putu. Spremni ste raditi na sebi, ići duboko u sebe, primiti podršku i vodstvo za sebe i investirati u sebe, tada se slobodno javite za intuitivno čitanje ili   kontinuitet intuitivnih savjetovanja (ukoliko ste već imali intuitivno čitanje) – da sam vam podrška na vašem putu da živite svoju briljantnost 🙂

 

Više informacija o intuitivnom čitanju OVDJE

U jednom satu osvijestiti svoje darove, svrhu, potencijale, koje su to blokade koje stoje na putu i prijedlozi rješenja – to je prava čarolija 

Ako vas to zove i osjećate se pozvano, biti će mi drago prenositi poruke za vas, povezati vas sa vašom izvornom frekvencijom i dati vam vjetar u leđa da živite svoju svrhu. Javiti se možete putem email nikolina@sretanzivot.hr ili putem donjeg formulara

POŠALJI UPIT

  Vaše ime (obavezno)

  Vaš Email (obavezno)

  Predmet (obavezno)

  Vaša Poruka

  Slanjem podataka preko ovog kontakt obrasca pohranjuju se Vaše ime i email adresa u svrhu daljnje komunikacije za navedni upit.

  Slažem se sa - pravila privatnosti ove web stranice.