Reći NE

noČesta, česta boljka… sjeti se situacije kada te je netko nešto zamolio da napraviš a ti u sebi osjetiš nelagodu, negodovanje, nešto ti ne da da to učiniš – to je tvoj unutarnji glas, osjećaj, intuicija. Ali onda istovremeno se pojavi strah, ali što će si ta osoba pomisliti ili još gore i češće naljutiti će ju/ga ako kažem NE i nastati će problem … i što će si tek drugi misliti o meni ako kažem NE i … ma bolje je da popustim i da napravim to i da ne želim ništa.

Kasnije osjećaj koji se javlja u tijelu je ljutnja i moguća reakcija je ogovaranje te osobe – jer u osnovi nismo imali snage reći specifično toj osobi NE, pa onda imamo potrebu reći drugima kako je ta osoba loša.

A mogući je i drugačiji scenarij… osoba nas nešto zamoli, što nama ne odgovara iz ovog ili onog razloga i mi poslušamo svoj unutarnji glas i kažemo NE i onda se pojavi osjećaj krivnje – pa možda nisam trebala, da barem nisam rekla… kakva me sada reakcija dočekala… a joooooj bolje da sam to jednostavno napravila nego da sada sve ovo proživljavam.

Poznato?

Primjetila sam da čak i mala djeca znaju nekada popustiti jer se boje reakcije drugih vršnjaka na njih ako budu svoji, a kako se to isto onda ne bi dogodilo i nama odraslima, pogotovo ako ne radimo sustavno na osvještavanju i poštivanju sebe i svojih osjećaja.

Možda ljubav prema sebi za osobe koje su samopozdane zna zvučati kao još više bildanje ega – međutim to tako izgleda samo na površini i da to bi se i dogodilo ako osoba ne bi išla i u suočavanje sa svojim sjenama i ako svoju istinu ne bi govorila također i u ljubavi prema drugima. Međutim, reći svoju istinu je nužno, jer time doprinosiš svojem zdravlju, svojem osjećaju samopoštovanja – ja se znam sama zauzeti za sebe i u konačnici na nježan način učiš druge da i oni imaju pravo na svoju slobodu i da ju trebaju živjeti.

Ako se danas nađeš u situaciji u kojoj te netko nešto traži a nisi u toj situaciji previše emotivno vezana, i u toj istoj situaciji osjećaš u sebi NE – pokušaj reći NE i promatraj što se u tebi događa.

Razlozi zašto je teško reći NE nisu jednostavni jer sežu u emotivnu komponentu i u konačnici su vezani za naše djetinjstvo. Što mislim sa time reći – možda možete reći prolazniku NE, ali ni u ludilu ne možete reći prijateljici NE ili partneru ili članovima obitelji ili kolegama, ili suradnicima ili … Iako bi za neke stvari žarko željeli – a razlog može biti jer ako kažete NE – recimo prijateljici, to bi možda moglo imati za posljedicu da ju i izgubite. I da istina je i to je moguće. Meni se je upravo to dogodio i znala sam koja je moja cijena reći NE i reći NE ŽELIM …. bila je upravo to, prekid odnosa, ali ja sam osvijestila da je moj odnos sa samom sobom važniji od odnosa u kojem ja trebam u nekim situacijama negirati sebe ili „hodati po jajima“ da ne bih povrijedila drugu osobu i da bih ju imala u svojem životu. Dugo sam razmišljala o tome, istraživala sebe, svoje tijelo, svoje reakcije i shvatila da prešutiti ako to ne želim idem protiv sebe i time mi se stvara ljutnja ili se osjećam nemoćno. Proanalizirajući sve, odlučila sam pa iako je cijena da te izgubim moj osjećaj vlastite snage i ljubavi prema sebi mi je važniji.

Znam da možda zvuči grubo, ali po meni nije ok biti u odnosima u kojima netko mora ići protiv sebe da bi ovaj drugi bio sretan, miran ili što god. Tako isto poštujem i druge oko sebe i aposlutno imaju pravo reći što ih muči i što žele i nije na meni da im diktiram kako bi se trebali ponašati, na meni je da to prihvatim pa ukoliko smo na istoj valnoj duljini idemo skupa dalje a ukoliko se previše razilazimo, tada u ljubavi svatko ide na svoju stranu.

Znam da to sada zvuči simplificirano i previše jednostavno, ali u konačnici kada se otpetljaju emotivni naboji i strahovi – stvarno je baš tako jednostavno.

 

Da li je bilo lagano?

Ne, nije ali me je osnažilo.

 

Da li sam lagano i brzo došla do te faze?

Nisam.

 

Što mi to danas donosi?

Nemam nikakav problem da bilo kome kažem NE. Dalo mi je jači osjećaj sebe, vlastite snage, protočnost u tijelu, u tom kontekstu odsutnost straha – jer me nije strah što će druga osoba misliti i odsutnost krivnje – što je neprocjenjivo a i uloga žrtve je otišla – on/ona je ovakva i onakva – sada me to više ne smeta.

 

Divan je to osjećaj – poštovati svoju intuiciju, svoj srž i djelovati po tome.

 

Teško mi je reći jednostavan savjet za lagano reći NE. Meni je trebalo puno hrabrosti, suočavanja, osvještavanja i trajalo je dugo vremena. Danas znam prečicu, jer kada radim sa klijentima sa svakim individualno kreiram za njega najbolji put u tom smjeru i razumijem ih jer sam i sama bila i na jednoj a sada i na drugoj strani.

 

Ono što možete za početak napraviti je da osvještavate svoje tijelo i gledate u kojim situacijama bi rekli rado NE i promatrajte zašto ne govorite NE.

Dakle prvi korak je osvještavanje.

 

Zauzeti se za sebe, živjeti svoju istinu, poštovati sebe – neprocjenjiv je osjećaj 🙂 Od sveg srca ti to želim, jer to je jedini način. Naravno, u tome uvijek poštuj druge oko sebe i u ljubavi i poštovanju izražavaj svoju istinu.

 

Ako osjećaš poriv da zajedno sa mnom radiš u smjeru Zauzeti se za sebe, reći NE – biti će mi drago voditi te na put povratka k sebi i unutarnjoj slobodi. Slobodno se javi za polasatni besplatni uvodni termin na nikolina@sretanzivot.hr

Više o programu Samopouzdana i snažna nova JA pogledati OVDJE.

Biti svoja je put sreće i uzmi si to.

Od srca ,

Nikolina

 

POŠALJI UPIT ZA

BESPLATNI UVODNI TERMIN

  Vaše ime (obavezno)

  Vaš Email (obavezno)

  Predmet (obavezno)

  Vaša Poruka

  Slanjem podataka preko ovog kontakt obrasca pohranjuju se Vaše ime i email adresa u svrhu daljnje komunikacije za navedni upit.

  Slažem se sa - pravila privatnosti ove web stranice.

  Odgovori

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *