Kako najbolje namjestiti krevet prema feng shui-u

Idealna varijanta feng shui-a je živjeti u kući na selu. Time bi imali sve 4 strane svijeta i razmještaj prostorija ima mogućnosti da bude što je moguće više usklađen sa postavkama feng shui-a . Za život u gradu sljedeća idealna varijanta je stan preko cijele etaže – time je također omogućeno da prostor ima „izlaz“ na sve 4 strane svijeta.

To je po idealnoj varijanti i u tom kontekstu dobre zone za spavaću sobu su sjeveroistok, sjeverozapad, sjever i za dječju sobu istok.

To su generalne postavke, ali uvijek se u svemu gleda i individualna komponenta, koje osobe u prostoru žive i u skladu sa ki brojem koji osoba ima, raspoređuje se koje točno zone i koji točno smjerovi prilikom spavanja su najpovoljniji za postavljanje kreveta u spavaćoj sobi. Ki broj osobe se određuje iz godine i mjeseca rođenja osobe – to radi feng shui savjetnik.

Za poziciju spavaće sobe bitno je da je u pasivnom djelu doma. Dakle da nije u zoni gdje je dnevni boravak,  kuhinja, blagovaona i ulaz (to je aktivni dio prostora), već da je u djelu stana / kuće koji je pasivan (spavaće sobe i kupaonica). Danas postoje stanovi kojim su degažmanom odvojeni pasivni od aktivnog dijela prostora, što je odlično rješenje. Kuće često u donjoj etaži imaju aktivni dio, a na gornjoj etaži je pasivni dio  – što je vrlo dobro.

Sljedeće što se gleda kod pozicije spavaće sobe je da spavaća soba bude u mirnijoj zoni okoliša, dakle ukoliko je moguće da bude na dvorišnoj strani kuće / zgrade a ne na uličnoj zbog buke i osvjetljenosti ulične rasvjete.

Ovo su generalne postavke za poziciju spavaće sobe unutar prostora, koje nije uvijek lako zadovoljiti. U tome može uvelike biti od pomoći feng shui savjetnik za usklađenje najboljih mogućih riješenja sa obzirom na postojeće stanje koje jest i na feng shui postavke.

 

  1. Prema kojoj strani svijeta je najbolje staviti krevet? 

U feng shui-u najpovoljnija pozicija kreveta po stranama svijeta je ona koja odgovara osobi osobno po njenom ki broju.

Nepovoljno bi bilo da je dječja soba u zoni sjeverozapada. Svaka zona ima svoje značenje, pa tako zona SZ je zona oca, zona muškarca i kao takva ima simboliku nositelja obitelji. Dakle, u slučaju da dijete spava u sobi koja se nalazi na sjeverozapadu, sa svojom energijom koju SZ nosi, može u djetetu unijeti energiju nositelja obitelji. To nije poticajno za djetete niti za obitelj, jer ta odgovornost je roditeljska, a ne djetetova.

Svakako u razmještaju i postavljanju najbolje pozicije za krevet gleda se i radiestezijska izmjera. Tek nakon izvršene radiestezije se radi postavljanje kreveta po postavkama feng shui-a.

 

  1. Gdje najbolje postaviti krevet u odnosu na vrata?

Najidealnija pozicija kreveta u spavaćoj sobi je dijagonalno od vrata, sa uzglavljem kreveta naslonjenim na zid.

Nikako nije dobro imati položaj kreveta točno nasuprot vratima.

 

  1. Da li položaj kreveta u odnosu na ostale prostorije u stanu/kući ili kućanske aparate također ima ulogu u feng shui-u?

Bitno je da na drugoj strani zida gdje je uzglavlje nije kupaonica niti kuhinja, niti TV, a niti da je točno prostorija iznad spavaće sobe kupaonica.

Spavaća soba je zona odmora i regeneracije i kao takva nije dobro da se u njoj nalaze sprave za vježbanje niti TV.

 

  1. Ima li namještaj u spavaćoj sobi utjecaj? 

Namještaj u spavaćoj sobi ima veliki utjecaj i najidealnije je imati krevet, veliki ormar i male noćne ormariće, sve ostalo nije potrebno. Soba treba davati osjećaj intimnosti.

Namještaj od drveta je najpovoljnije rješenje.

Idealni krevet je od drveta, uzglavlja u jednom komadu – spojeno uzglavlje – ne previsoko, manje podnožje, te prostor ispod kreveta prazan – da energija struji i cirkulira. Podnica od kreveta idealno je da je drvena rešetkasta. Za madrac je dobro da je od jednog djela, jer inače simbolički odvaja osobe koje spavaju u krevetu.

  1. Da li postoje neke posebne preporuke za spavaću sobu?

Preporučljiva veličina spavaće sobe je 14-18 m2 za 2 odrasle osobe i da je soba kockastoga oblika.

Feng shui idealna pozicija kreveta je da je krevet na dijagonalnoj poziciji od vrata i osoba koja spava vidi vrata i vidi prozor. Ormar da je po cijeloj dužini sobe i kao takav da nema oštre rubove koji bi „tukli“ u osobe dok spavaju.

  1. Koje još pojave mogu utjecati na kvalitetu sna ?

Svakako već spomenuto – potrebno je napraviti radisetezijsku izmjeru, jer podzemne vode u kombinaciji sa Hartmanovim ili Curryevim čvorom jako utječu na kvalitetu sna i na zdravlje osobe koja spava na mjestu zračenja. Radiestezijska izmjera uključuje i mjerenje vanjskih zračenja koja su u neposrednoj blizini (trafo stanica, dalekovoda, stupovi, rasvjeta i ostaloga).

Na kvalitetu sna također utječu i boje zidova u sobi. Ukoliko je boja pre žarka ili pre tamne – to jako utječe na psihološko stanje osobe koja spava u toj sobi.

  1. Da li položaj kreveta utječe samo na san ili i na ostale aspekte života? 

Položaj kreveta osim na kvalitetu sna utječe i na zdravlje, na odnose sa drugim ljudima, na sveopći osjećaj zadovoljstva, a ima i psihološki utjecaj na osobu. Ukoliko naprimjer osoba spava u kutu sobe iza vrata, imati će osjećaj da se skriva od svijeta i da se želi zaštiti od svijeta i može se osjećati nesretno. Ovo je jedan primjer nepovoljne pozicije kreveta. Često osobe rade razmještaj u prostoru po svojim nesvjesnim obrascima koje imaju. Sve u domu utječe na ukućane i pozitivno i negativno, i dobro je educirati se o tome i time pridonijeti kvaliteti života sebe i svojih ukućana.

 

Neke druge napomene:

Nikako nije dobro da je rasvjeta pozicionirana točno iznad kreveta, pogotovo rasvjetno tijelo koje je viseće i teške konstrukcije, jer će davati podsvjesni osjećaj opasnosti, obzirom da podsvjest bilježi da to rasvjetno tijelo može pasti.

Nije  dobro da je iznad kreveta greda.

Nije povoljno imati krevet most – jer time podsvjest bilježi težinu koja je osobi iznad glave, a ujedno takvi ormari imaju jako puno čoškova koji režu energiju prostora a time i oslabljuju osobe koje spavaju na mjestu u krevetu mostu.

Bitno je da se sa obje strane kreveta može prolaziti, dakle da krevet nije naslonjen na zid sa dvije strane – jer time su oba partnera ravnopravna.

Kod dekoriranja u spavaćoj sobi, potrebno je izbjegavati sljedeće: slike, postere, kipove, posude sa motivima: tuge, bolesti, nasilja, ozljeda, grubih, teških i šiljatih oblika.

Zanimljivost – 3 jastuka na krevetu – imaju mogućnost prizivati treću osobu – tako da imajte samo dva jastuka na krevetu ukoliko ne želite treću osobu u vašoj spavaćoj sobi 🙂

Svakako preporuka za sve prostorije pa tako i za spavaću sobu –  imajte samo one stvari koje redovite koristite i koje volite.

 

Ukoliko želite individulano feng shui savjetovanje za sebe, slobodno dogovorite svoju feng shui konzultaciju. Više informacija o feng shui savjetovanju OVDJE

 

Sa ljubavlju,

Nikolina Balenović Knez

Napomena: savjeti iz ovog teksta objavljeni u časopisu Astral

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *